Stichting Brein lanceert bewustwordingscampagne - VPNGids.nl (2024)

Stichting Brein start op 15 december een voorlichtingsproject om mensen die regelmatig auteursrechtelijk beschermd materiaal uploaden aan te spreken op hun gedrag. Door hen te wijzen op hun gedrag, hoopt de auteursrechtenbeschermer dat ze stoppen met inbreuk te maken op beschermde werken als films, series, muziek en boeken. Hiervoor heeft ze speciale software laten ontwikkelen die IP-adressen opspoort waar ‘inbreukmakende uploads’ plaatsvinden.

Dat schrijft Stichting Brein in een persbericht.

Stichting Brein boekte grote overwinningen in 2019

Het maken van films, series en muziek zorgt ervoor dat er brood op de plank komt. Iedere film, aflevering of album die op illegale wijze wordt gedownload of gestreamd, betekent in feite broodroof voor de makers. Stichting Brein is een organisatie die opkomt voor de belangen van filmmakers, artiesten, muzikanten, schrijvers, kunstenaars en game developers. Ze voert al jaren een strijd tegen mensen die illegaal auteursrechtelijk bescherm materiaal up- en downloaden. Nu het aantal beschikbare legale streamingdiensten toeneemt, lijkt de strijd nog heftiger gevoerd te worden.

In plaats van iedere individuele gebruiker op te sporen en voor het gerecht te dagen, richt Stichting Brein zich op de aanbieders van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Zo slaagde de stichting erin om in 2019 maar liefst 564 websites offline te halen. Op de sites konden bezoekers illegaal geüploade content streamen of downloaden. Daarnaast pakte Stichting Brein 23 aanbieders van IPTV-kastjes en VOD-diensten aan. De belangrijkste overwinning was het neerhalen van Moonwalk, een Russische website die meer dan 26.000 films en 10.000 series illegaal aanbood.

Stichting Brein en The Pirate Bay spelen al jarenlang een kat-en-muisspelletje

The Pirate Bay is een heel ander verhaal. Inmiddels speelt de stichting al ruim acht jaar een kat-en-muisspelletje met de torrentsite. In 2012 besliste de rechtbank dat Ziggo en XS4ALL The Pirate Bay moesten blokkeren, omdat de site zich schuldig maakt aan het op grote schaal schenden van het auteursrecht. Deze blokkade werd echter in 2014 opgeheven, omdat onderzoek uitwees dat hij niet effectief was. In september 2017 moesten de providers The Pirate Bay, mirrorsites en proxyservers opnieuw blokkeren. Begin 2018 werden KPN, Tele2 en T-Mobile bovendien aan dit lijstje toegevoegd.

In juni van dit jaar bepaalde het gerechtshof van Amsterdam dat Ziggo en XS4ALL de IP-adressen en domeinnamen van The Pirate Bay voor hun gebruikers moeten blokkeren. De rechter was van mening dat niet alleen de gebruikers, maar ook de beheerders van het platform zich schuldig maken aan piraterij en auteursrechtenschending. De providers besloten om de blokkade van honderden Pirate Bay proxies op te heffen, omdat deze niet in het vonnis waren opgenomen. Daar stak Stichting Brein een stokje voor door de voorzieningenrechter van de Rechtbank Midden-Nederland alsnog te vragen om deze te blokkeren.

Bewustwordingscampagne moet halt toeroepen aan frequente bittorent uploaders

Stichting Brein heeft zijn zinnen nu ook gezet op gebruikers die auteursrechtelijk beschermd materiaal illegaal up- en downloaden. Om hen aan te spreken op hun gedrag, lanceert de stichting op 15 december een bewustwordingscampagne. Daarbij gaat ze mensen die op grote schaal beschermde werken uploaden waarschuwen met een brief.

In deze brief, die in handen is van Tweakers.net, sommeert Stichting Brein op te houden met het schenden van het auteursrecht. “Deze keer hebben wij uw internetserviceprovider gevraagd u deze waarschuwing door te sturen. We gaan ervan uit dat u ervoor zorgt dat het misbruik stopt. Bij toekomstige inbreuken kan Brein uw naam-, adres- en woonplaatsgegevens opvragen om een onthoudingsverklaring a te spreken of een rechterlijk bevel te vorderen”, zo waarschuwt de stichting.

Gebruikers die incidenteel een film of serie streamen hebben niets te vrezen. Stichting Brein zegt uit te zijn op “frequente bittorent uploaders”. Zij worden gezien als de smeerolie die de uitwisseling van illegale content in stand houden. Als zij met hun activiteiten stoppen, wordt auteursrechtelijk beschermd materiaal niet langer verspreid. Het voorlichtingsproject duurt minimaal een half jaar.

Stichting Brein heeft speciale software laten ontwikkelen

Hoe weet Stichting Brein wie er verantwoordelijk is voor het op grote schaal verspreiden van auteursrechtelijk beschermd materiaal? Daarvoor heeft de stichting speciale software laten ontwikkelen. Deze detecteert IP-adressen waar ongeautoriseerde uploads worden uitgevoerd. Alleen relevante IP-adressen worden opgeslagen, conform de geldende wettelijke privacyregels. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft daarbij over de schouders meegekeken. De toezichthouder is van oordeel dat Stichting Brein geen vergunning nodig heeft om deze gegevens te verwerken.

Elke maand houdt Stichting Brein steekproeven op diverse, op dat moment populaire titels. De stichting begint met een klein aantal IP-adressen. Het is de bedoeling dat deze uiteindelijk worden opgeschaald naar maximaal duizend unieke IP-adressen per maand.

Een onafhankelijk marktonderzoeksbureau bekijkt of de campagne succesvol is of niet. Daarvoor voert het een voor- en nameting uit. Dit wordt betaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, die een subsidie voor dit doeleinde heeft verstrekt. “Bij voldoende effect zullen we het voorlichtingstraject voort willen zetten en anders zullen wij overwegen om daarnaast ook te gaan handhaven”, aldus Stichting Brein.

Update (18 december 2020): Stichting Brein heeft een schikking getroffen met “een grootschalige aanbieder van proxy’s en mirrors” die gebruikt worden om de blokkade van The Pirate Bay te omzeilen. De man achter piratebay-proxylist.net moet een schadevergoeding van 250.000 euro betalen, alsook een onkostenvergoeding 30.000 euro. Volgens Tim Kuik, directeur van Stichting Brein, bewijst deze zaak dat er veel geld omgaat in het aanbieden van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Dat heeft te maken met de inkomsten uit advertenties die op de sites worden getoond.

Wie de website bezoekt, krijgt de onderstaande melding te zien:

“De inhoud van deze site is geblokkeerd op last van de rechter, op verzoek van de Stichting BREIN. Deze site bood toegang tot de website The Pirate Bay, die illegaal beschermde werken aanbiedt van de rechthebbenden die Stichting BREIN vertegenwoordigt. Dat is onrechtmatig en brengt grote schade toe aan de rechthebbenden op (met name) films, tv-series, muziek, games en boeken.

WAARSCHUWING: Iedere site die direct of indirect toegang tot The Pirate Bay biedt loopt het aanzienlijke risico te worden geblokkeerd. De exploitanten van die site riskeren strafrechtelijke en/of civielrechtelijke sancties, zoals hoge boetes en schadevergoedingen.”

Een mirror (letterlijk: een spiegel) is een kopie van de site met een andere naam en webadres. Een proxy stuurt bezoekers via een andere kanaal door naar de site die ze proberen te bezoeken. Beide middelen worden gebruikt om de door de rechter opgelegde blokkade van The Pirate Bay te omzeilen. Zowel voor de officiële website van The Pirate Bay als proxy’s en mirrors heeft Stichting Brein dynamische bevelen. Dat betekent dat de stichting op eigen initiatief nieuwe IP-adressen en domeinnamen kan doorgeven aan providers om te blokkeren of deblokkeren.

Update (23 januari 2021): Stichting Brein heeft de eerste waarschuwingen gestuurd aan torrentgebruikers die regelmatig auteursrechtelijk beschermd materiaal uploaden, zo vertelt directeur Tim Kuik desgevraagd aan Tweakers.net. Op dit moment wil hij weinig details delen met de techsite. Zo is het onbekend welke providers zijn benaderd en de waarschuwingse-mail daadwerkelijk hebben doorgestuurd, of hoeveel gebruikers een waarschuwing hebben ontvangen. “Het is een beperkt aantal en we hebben nog geen nieuws te melden”, aldus Kuik.

Het enige dat we weten is dat grote providers als Ziggo en KPN nog geen verzoeken hebben gestuurd naar gebruikers. Daarom is de effectmeting van de campagne vooruitgeschoven. Stichting Brein wil een half jaar lang waarschuwingen versturen aan gebruikers. Daarna onderzoekt de stichting of de waarschuwingen effect hebben op het gedrag van Nederlandse internetgebruikers. Als de waarschuwingen geen effect hebben, overweegt Brein om te gaan handhaven tegen frequente torrentgebruikers, zoals de stichting nu ook al doet tegen grote uploaders.

Mis niets! Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws, acties en reviews.

Wij respecteren je privacy. Je informatie is veilig en je kunt je altijd gemakkelijk afmelden.

Stichting Brein lanceert bewustwordingscampagne - VPNGids.nl (1)

Anton Mous

Privacy en securityredacteur

Politicoloog, historicus, webredacteur, copywriter: Anton is van vele markten thuis. Hij zet zijn schrijftalenten in voor VPNgids.nl om lezers op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity en privacy.

Meer artikelen uit de sectie Nieuws

Stichting Brein lanceert bewustwordingscampagne - VPNGids.nl (2)

Kijk de Ronde van Groot-Brittannië 2024 gratis overal vandaan

3 september 2024

Stichting Brein lanceert bewustwordingscampagne - VPNGids.nl (3)

Formule 1: de GP van Italië (Monza) 2024 gratis live kijken

30 augustus 2024

Stichting Brein lanceert bewustwordingscampagne - VPNGids.nl (4)

Zo kijk je MotoGP Aragon 2024 (MotoGP Spanje) gratis live

30 augustus 2024

Stichting Brein lanceert bewustwordingscampagne - VPNGids.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edwin Metz

Last Updated:

Views: 5795

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edwin Metz

Birthday: 1997-04-16

Address: 51593 Leanne Light, Kuphalmouth, DE 50012-5183

Phone: +639107620957

Job: Corporate Banking Technician

Hobby: Reading, scrapbook, role-playing games, Fishing, Fishing, Scuba diving, Beekeeping

Introduction: My name is Edwin Metz, I am a fair, energetic, helpful, brave, outstanding, nice, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.